PAZARCIK’TAN YETİŞMİŞ YA DA PAZARCIK’TA GÖREV YAPMIŞ ÖĞRETMENLERİMİZ (MUALLİMLERİMİZ)

Pazarcık İlçemizin değerlerini ve iz bırakmış şahsiyetlerini tanıtmaya ve hatırlatmaya devam ediyoruz. Pazarcık Havadis Gazetesinde 5 ay önce başlayan “Pazarcık’ta İz Bırakmış Şahsiyetler ve Manevi Değerlerimiz” yazı dizisinde bu hafta Pazarcık’tan Yetişmiş ya da Pazarcık’ta Görev Yapmış Öğretmenlerimizi (Muallimlerimizi) dilimizin döndüğünce ve aklımızın erdiğince hatırlayalım istedik. Tabi, Pazarcık’ta görev yapmış ya da Pazarcık’tan yetişmiş tüm Öğretmenlerimizi tamamıyla ve hepsini bir bütün olarak hatırlamamız mümkün değildir. İsmini unuttuklarımız elbette olacaktır. Şimdiden, bu hususta noksanlığımız olursa özür diliyorum.
Pazarcık’tan Yetişmiş ya da Pazarcık’ta Öğretmenlik görevinde bulunmuş Öğretmenlerimizi (Muallimlerimizi) isimleriyle aşağıda sıralıyorum. Bu sıralamada da kıdem ya da öncelik gözetilmemiş, ancak Şehitlerimize ve emektar eğitimcilere öncelik gösterilmiştir. Bununla birlikte isimler hatırlanma sırasına göre ya da sosyal medyadan Bize bu hususta yardım ederek öğretmen isimlerini bildiren (Değerli Hemşehrilerimizden bildirilen) isim sıralarına göre aşağıda listelenmiştir. Öğretmenlerimizin isimleri belirtmeden önce, Bize Öğretmen isimlerini bildiren Hemşehrilerimize burada hassaten teşekkür ediyorum. Hepsinden razı olsun Yüce Rabbim (cc)
Yekta Aslan (1948 Elbistan doğumludur. Pazarcık Lisesi’nde Öğretmen ve Müdür Muavini olarak görev yaparken, 11 Mart 1979 günü Pazarcık İlçesinde bölücü hainler tarafından şehit edilmiştir. O bölücü hainler Öğretmenimizin Annesi ve Eşini de yaralamışlardır.
Mustafa Gül (Tunceli’de bölücü hainler tarafında şehit edildi. Savcı Mustafa Gül, bir dönem Pazarcık’ta öğretmenlik yapmıştır)
Bahri Ayhan (Emektar Eğitimci), Mustafa Saydamoğlu (Emektar Eğitimci), (Salman Gürol (Emektar Eğitimci), Hüseyin Aloğlu (Emektar Eğitimci), Salman Büyüköz (Emektar Eğitimci), İsmail Paksoy (Emektar Eğitimci, Müzik Öğretmeni), Lütfü Göktuğ (Emektar Eğitimci), Mahmut Nedim Bilgiç (1970’li yıllarda Pazarcık İlçesinde öğretmenlik görevinde bulunmuştur. 1990’lı yıllarda Adıyaman Milletvekili olarak TBMM’de görev yapmıştır).
Halil Arık (Pazarcık Lisesi E. Müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı E. Başmüfettişi, İnkılap Tarihi), Yılgör Atçı (Edebiyat), Yaşar Aygördü (Milli Eğitim Bakanlığı Emekli Başmüfettişi), Mustafa Dayanıklı (Mantık ve Sosyoloji), İsmail Özcan (Tarih), Mehmet Ali Yaprak (Pazarcık Lisesi E. Müdürü), Musa Tunadağı (Pazarcık Lisesinde tarih ve coğrafya öğretmenidir. 2016 yılında vefat etmiştir), Ali İhsan Mercan, Sadettin Tolay, Mehmet Ganidağlı (Matematik), Lütfiye Ganidağlı, Hulki Güzeller (İngilizce), Burhan Paksoy (Din Dersi ve Ahlak), Sabahattin Dilmen (Fransızca), Salim Ateş (Matematik), Nazmi Yıldırım (Edebiyat), Şeref Kılıç, Necdet Kasadar (Sosyal Bilimler), Enver Türkoğlu, Cahit Sığındım (Beden Eğitimi ve Spor), Ökkeş Yaşar Kahveci, İrfan Talan (Kimya), Ali Taşkın, Cemal Serengil, Fatma Serengil, Abidin Karaca, Necati Karasu, Fikret Güneş, Naci Gül, Ali Yurtgezen, İbrahim Ektik (Türkçe), Mehmet Durdu (Sosyal), Ali Yüce (Tarih), Yaşar Kızıl (Türkçe), Bayram Kaya (Türkçe), Şadi Yitik (Matematik), Vahap Gürbüz (Sosyal), Fadime Gürbüz (Türkçe), Abdurrahman Çelebi (Ortaokulda öğretmenim), Hüseyin Çelebi (Elim bir trafik kazasında vefat etmiştir), Emine Çelebi, Mehmet Elmas, Aysel Elmas, Mine Akıncı (Fransızca), İbrahim Koşar, Soner İlhan, M. Emin Karamaz, Hüseyin Umur, Mustafa Aksoy, A.Seçkin Şarkdemir, Oktay Yaman, Selahattin Hancıoğlu, Şaban Şirikçi, Çetin Gerek (Matematik), Sıttık Yumrutaş, Mustafa İğde, İsmail Tutlu, Halil İbrahim Ercan, Türkan Bal, Yusuf Bal, Kemal Yıldız, İbrahim Aygördü, Güzay Bora, Mustafa Yaprak, Hikmet Sarısözen, Naci Bal, Hüseyin Özdal, Zeynep Şahin, Gülşen Taşkaya, H. İbrahim Yılmaz, Ali Çelibaş, Hasan Karpuz, Mihmani Süvari, Mehmet Yüksel, Doğan Engizek, Aliye Bircan, Pakize Bircan, Recep Tekşen, Seyfettin Bülbül, Abdulvahap Bekar (Biyoloji), Nermin Kazancı, Ayten Kert, Salman Taşkınsu, Mustafa Taşkınsu, Abdullah Özcan, Mehmet Tırpancı, Hanifi Tırpancı, Ahmet Şanlıdağ, Celal Ayılgan, Mustafa Savaş, Ali Ateş, Celal Ozanoglu (Ankara’da kurulu Pazarcıklılar Dernek Başkanı), Etem Tutak, Adnan Tutak, Cumali Karayiğit Gilar (Birkaç sene önce vefat etmiştir), Sıttık Şirikçi (Çocukluk arkadaşımdır), Davut Çöplü, Ahmet İspirdoğan, Mustafa Güler (Lisede tarih öğretmenim), Şahin Dayanıklı, Eyüp Ayhan Cömert (Çocukluk arkadaşımdır), Celal Yaprak, Nedime Tekşen, Şeref Kapıdere, Ökkeş Şendal, Seydi Okutaner, Feriha Ayılgan, Hatice Ayılgan, Nimet Denizhanoğulları (Dudak), Ayşe Denizhanoğulları (Dudak), Esin Çelebi, Mustafa Özcan, A.Hilmi Paksoy, Nevzat Kibarer, Oruç Akyol, Matematikçi Bahri Hoca, Muharrem Erantepli (12 Şubat Belediyesi Meclis Üyesi), Meral İşcan, Şeref Ersoy. Ertuğrul Doğruer.
Necla Topalbekiroğlu (Pazarcık İlkokulunda İlkokul Öğretmenim), Recep Yılmaz (Pazarcık İlkokulunda Okul Müdürümüz), Güllü Yılmaz, Emine Özcan, Sıtkı Ayılgan, Yakup Bozdağ (Pazarcık Belediye Başkanı, Beden Eğtimi ve Spor Öğretmeni), Sait Albaş, (Cografya), Bülent Koska (Sosyal), Mansur Balcı (Fransızca), Yusuf Çalıkoğlu (Almanca), Turan Güvenç (Edebiyat), Saadet Sevindik Özkan (Matematik), İbrahim Yılmazcan, (Pazarcık Anadolu Lisesi Müdürü), Yaşar Döner, Asuman Yener, Yaşar Güler, Gülter Yener, Zahide Arık, Adnan Atalay, Abdullah Karaatmaca, Gülşen Topal, Şeref Akıncı, Turgut Sabır, Mithat Karaaslan, Erdal Özdemir, Özden İpçi, Abidin Çetin, Ahmet Atalay, Mehmet Şahin, Kemal Yıldız, H.Ahmet Güçlü, A.Seçkin Şarkdemir, Lütfu Dikecligil, Sadettin Tezcaner, Lütfu Göktug, Ayten Saraç, Mehmet Kömeagaç, Abdullah Paksoy, Nurten Akinbingol , Emrullah Balbaba, Hasan Gül, Mahmut Suna, Yaşar Bakış, Ali Lafvermez, Nursel Çamsakız, Ali Azak, Ali Özkan, Mehmet Demirci, İsmet Akçam, Şevket Elibol, Faruk Can, Şevket Elibol, Ercan Aynal, İbrahim İyiöz, Kadir Biğiş, İbrahim Ganidağlı, Ayhan Kalafat (Fen Bilimleri), Nevin Kalafat (Sosyal), Murat Cihan, Mustafa Kılıçlı, Niyaz Hoca, Mehmet Yüksel, Mevlüt Çetinkaya, Sıddık Özer, İbrahim Gilar (Birkaç sene önce vefat etmiştir), Ahmet Özkan, Halil Dudak, Nazire Özer, Kadir Apaydın, Münir Ertaş, Yılmaz Kaya, Zeynep Bozaoğlu, Engin Şahin, Gönül Say, Ahmet Say, Ali Pak, Dilek Çevik, Nevzat Şirin, Hanifi Alyanak, Önder Güven, Ahmet Çatal, Bekir Kısa, Süleyman Çakar, Habip Ateş, Ramazan Ateş, Halil Otlu, Nihat Tunay, Mustafa Aygün, Mecit Topal, Mecit Madenkuyu, Emine Ergun, Ülfet Erdoğan, Mustafa Erdoğan, Bayram Kaya, Sevcan Karahasanoğulları, Yalçın Ören, Fikret Güneş, Hacı Veli Kara (Matematik), Şerafettin Öcüt (Matematik), Hüseyin Kaya, Mahir Türedi, Şevket Ongun (Matematik), Battal Uslu, Süleyman Orhan, Süleyman Kapıdere, Fikret Güneş, Didem Arıkoğlu Kazlı, Mehmet Çilo (Pazarcık İlçe Milli Eğitim Müdürü), Ahmet Çilo (Türkoğlu’nda öğretmenlik görevindeyken vefat etmiştir), Kıvani Çilo, Metin Çilo, Edip Çilo, Arafat Arık, Harun Karayigit, Habip Tutlu, Hasan İğde, Hatice Tekşen, Davut Engin, Sultan Yeniay, Nermin Bodur, Aysun Bodur, İpek Sümen, Harun Araz, Sinan Lafvermez, Kenan Lafvermez, Tevfik Kuloğlu, Ahmet Altınyıldız (Çocukluk arkadaşımdır), Hamdi Akçam (Çocukluk arkadaşımdır), Habip Tutlu, Mehmet Karayigit, İlhan Özdemir, Tahir Sümer, Kemal Sambur (Çocukluk arkadaşımdır, bir dönem öğretmenlik görevinde bulunmuştur), Önder Kırsoy, Hakan Eskigün, Mehmet Yavuzatmaca, Cavit Aydemir, İbrahim Gökceren, İrfan Gökceren (2014 yılında Pazarcık İlçe Halk Eğitim Müdür Yardımcısı görevine ve daha sonra da Halk Eğitim Müdürlüğü görevine atanmıştır).
Hüseyin Kendirlik (Ortaokul Müdürü), Latif Gümüşoluk (Pazarcık İmam Hatip Lisesi Müdürü), Hayati Görkem (Sosyal Bilgiler), Tacim Atasever (Pazarcık Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü), Adil Çoraplı (Kahramanmaraş’ta Öğretmen).
Yukarıda isimlerini belirttiğim isimlerin sayısı kadar da, (elbette) isimlerini belirtemediğim Pazarcık’tan yetişmiş ya da Pazarcık’ta görev yapmış Öğretmenlerimiz vardır. Ben cümlesine sağlık ve selamet diliyorum. Ahirete irtihal eden Öğretmenlerimize de Yüce Rabbimden rahmet diliyorum.
Biliyorsunuz, bu hafta okullar yeni bir eğitim ve öğretim dönemi için açıldı. 18 Eylül Pazartesi “ya Bismillah” diyerek yeni bir eğitim ve öğretim dönemine yine başladık. Tüm çocuklarımıza, gençlerimize sağlık ve selamet ile zihin açıklığı ve başarılar diliyorum. Rabbim cümlesini korusun ve esirgesin. Muallimlerimize (öğretmenlerimize) de sağlık ve esenlikler diliyorum. Eğitim camiasında Müstahdemi’nden Okul Müdürü’ne kadar, Bakan’ından Öğretmeni’ne kadar herkese sağlık, esenlik ve huzur diliyorum.
2017-2018 Eğitim ve Öğretim Döneminin en başında, Pazarcık’tan Yetişmiş ya da Pazarcık’ta Görev Yapmış Öğretmenlerimiz hatırlamaya ve Gençlerimize tanıtmaya çalıştık.

Okullar ve eğitim ile ilgili elbette birçok anım ve hatıram var. Hepsine yer vermeyi isterdim. Ancak buna sayfa darlığı açısından imkan yok. Yalnız üç anıma yer vereceğim.
Yaşım ya 5 ya da 6. Okula gitmek istiyorum. Ancak yaşım erken olduğu için kayıt olmakta zorlanıyorum. Okul Müdürünün odasına Rahmetli Annem ile birlikte girdik. O zaman ki (yıl 1971 olması gerek), Pazarcık İlkokulu Müdürü bana şu şekilde seslendi: “Sana 3 soru soracağım, bu 3 soruyu bildiğin takdirde seni okula kaydedeceğim.” Ve o 3 soruyu şimdiki gibi hatırlıyorum: 1- Bir haftada kaç gün var. 2- Haftanın tüm günlerini sırasıyla say. 3- Bir’den On’a kadar say.
Ve bu 3 soruyu da bildim. İlkokula yaşıtlarımdan bir sene önce kaydoldum. Liseyi bitirdiğimde yaşım 17 idi. Elhamdülillah. Normalde o vakitler lise bitirme yaşı 18 idi.

Diğer bir anım da Lise son sınıfla ilgilidir. Edebiyat Öğretmenimiz Yılgör Atçı “kim İstiklal Marşının 10 kıtasını baştan sona kadar ezbere okuyabilir” diye sınıfımızdaki tüm öğrencilere seslendi. Sınıfta yalnız bir kişi parmak kaldırmıştı. “Tahtaya çıkarak İstiklal Marşımızın on kıtasını da gür sesle okumuştum. Elhamdülillah.”

1982 yılında Liseyi bitirdim. Hayatımda yalnız bir kez Üniversite Sınavına girdim. O da 1982 yılında. O sene üniversite sınavınca başarılı olmamın bir nedeni de Lise son sınıfta İnkılâp Dersine olan ilgimdir. Üniversite sınavında o sene İnkılâp Dersinden çok soru çıkmıştı. Ve o soruların hepsini de doğru cevaplamıştım. Lise İnkılâp Tarihi Hocamız Halil Arık idi. İnkılâp Tarihi Dersini öğrencilere mükemmel bir şekilde anlatmıştı.

Bizde emeği olan tüm Öğretmenlerimize ve Halil Arık Hocamıza bu vesile ile tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Hepsine sağlık ve esenlikler diliyorum.

Not: Bu yazı vesilesiyle Pazarcık Kaymakamlığı ve Pazarcık Belediyesi Başkanlığına bir çağrıda bulunuyorum. Gelin, Pazarcık’tan Yetişmiş ya da İlçemizde görev yapmış Öğretmenlerimizi 24 Kasım 2017 günü Öğretmenler Günü’nde Pazarcık’ta bir araya getirelim ve geçmiş güzel günleri bir kez daha yadedelim. Ben teklifimi buradan yetkililere sundum. Kısmet olur inşallah.

Ahmet SANDAL

OKULLAR AÇILIRKEN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE SESLENİŞ

18 Eylül Pazartesi “ya Bismillah” diyerek yeni bir eğitim ve öğretim dönemine yine başlıyoruz Millet olarak.Haydi hayırlısı.Tüm çocuklarımıza, gençlerimize sağlık ve selamet ile zihin açıklığı ve başarılar diliyorum. Rabbim cümlesini korusun ve esirgesin.
Muallimlerimize (öğretmenlerimize) de sağlık ve esenlikler diliyorum.
Eğitim camiasında Müstahdemi’nden Okul Müdürü’ne kadar, Bakan’ından Öğretmeni’ne kadar herkese sağlık, esenlik ve huzur diliyorum.
Okullar başlarken neleri düşündüm ve hangi hususları önemsedim. Bunlar sizlerle paylaşmak istedim. Bu önemli noktaları aşağıda madde madde sıralıyorum. Önce Öğretmenler, sonra Öğrencilere sesleneceğim.

Öğretmen Kardeşlerim ve Büyüklerim, Lütfen!
1-Öğrencilerimize özgüven aşılayın. Özgüvenlerini geliştirmeleri için imkan tanıyın.
2-İtiraz eden öğrenciyi takdir edin. Yerinde ve gereğince itirazlarda bulunan öğrencileri “çıban başı” olarak nitelemeyin.
3-Öğrencilerimizi öz değerlerimiz noktasında, yani vicdan, merhamet, sevgi, saygı, hakkaniyet, adalet, doğruluk, dürüstlük, hoşgörü, iyilik, yardımlaşma, dayanışma, milli birlik ve milli beraberlik gibi hususlarda özenle yetiştirin. Öncelikle de siz bu noktalarda örnek olun. Unutmayın, “hâl, kâlden önce gelir.”
4-Öğretmenlerimiz Öğrencilere, “mutlak ve ne olursa olsun da başarı olsun anlayışından çok, “nasıl başarılı oldun sorusu üzerinde” düşündürmelidir? Başka bir anlatımla, Öğretmenlerimiz Öğrencilere “üzümü ye, bağını sorma” anlayışının yanlış olduğunu ısrarla anlatmalıdır. Ve başarıya giderken nasıl başarılı olduğunu sorgulatmalıdır. Haksız bir şekilde başarılı olmaktansa “haklı bir şekilde başarısız olmak” daha evladır.
5- Eğitim, “terbiye, ıslah etme ve düzeltmedir.” Öğretim ise habire bir şeyleri anlatma ve tabir caizse “kafalara bilgi doldurmadır.” Bu Ülkenin kafalara bilgi doldurmaya ihtiyacı yok. Bu Ülkenin gençlerinin terbiye ile, ıslah ile, yanlışları düzeltme ile eğitilmesine ihtiyaç vardır. Öğretmenlerimiz “öğretime değil eğitime ağırlık vermelidir.” Eğitim varsa, zaten öğretim de ardından gelir.Güzel bir veciz sözde de belirtildiği gibi, “kişinin kendi noksanını bilmek gibi irfan olmaz.”“Evet, irfan, irfan, irfan. İşte budur bize lazım olan.”İrfan, kişinin varlık nedenini ve Dünya’daki asıl sorumluluklarını bilmesi, iyilik ve doğruluk yolunda yürümesi için içindeki duyduğu his ve düşünceler toplamıdır. Yani daha kısa anlatımla irfan, “iman edip salih ameller işlenmesi ve toplumda hakkın ve sabrın tavsiye edilmesidir.” İrfan bozguncu olmamaktır ve ıslahçı olmaktır. İrfan tek başına olmaz tabi, yanında ilim de olmalıdır. İlim akıl ise, irfan izandır. Akıl ve izan dedikleri, ilim ve irfandır. Öğretmenlerimiz işte bu noktalardan hareket etmelidir ve gençlere ilim yanında irfan da öğretmelidir. Mevlana ne diyor bir dinleyin; “Gayret atını yıldızlara sürdün de, Kendisine meleklerin secde ettiği Âdem Peygamber’i bilmedin. Oldu mu şimdi!” Âdem denildiğinde de uzağa gitme. Âdem sensin sen ey İnsanoğlu! Öğrencilerimiz öncelikle “kendisini bilsin” bu Bize yeter! Öğrencilerimiz kendilerini bilirlerse bu Ülke tüm meselelerini zaten çözer.

Öğrenci Kardeşlerim, Değerli Çocuklar, Lütfen!
1-Sen büyük değer taşıyorsun içinde! Sen yaratılmışlar içerisinde en değerlisin. İçerindeki cevherin ve değerin farkında ol yeter.
2-Meşhur fıkra var ya; “Oğlum ben sana Vali olamazsın demedim ki, adam olamazsın dedim,” diye biten bir fıkra var ya! O fıkradaki hakikatlere dikkat edin.
3- Arkadaşını iyi seç! İyi arkadaş, ahlaklı arkadaş, edepli arkadaş seni iyiliğe, doğruluğa ve mutluluğa götürür. Bunun zıttı olan arkadaşlar ise seni alır da uçurumdan aşağıya düşürür. Evet, Öğrenci Kardeşim arkadaşını iyi seç. Sevgili Peygamberimiz (asm) bu hususta şu Hadis-i Şerif’i ile Bize asırlar öncesinden sesleniyor: “Kişi arkadaşının Dinindendir”.Evet, işte bu ikaz doğrultusunda hareket etmeliyiz. Arkadaşımız yanlış ve eğri ise, maazallah biz de ondan etkileniriz ve doğru yoldan sapabiliriz.
4-Aklın ve vicdanın senin en büyük rehberindir. Akıl ve vicdan yolundan asla ayrılma. Bazen vidanın ile aklın çatışabilir. Aklın vicdanınla çatışırsa, vicdanını dinle!
5-Şeyh Edebali’nin şu sözü sana bir rehber olsun. Bu sözleri asla unutma!
Ananı, atanı say. Bereket büyüklerle beraberdir.
Üç kişiye acı, cahiller arasında Alime. Zenginken fakir düşene. Hatırlı iken itibarini kaybedene.
Unutma ki, yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir. Asla kibirlenme ve büyüklenme! Düşmanını hor görme. Düşmanını çoğaltma, düşmanlığın başını da sonunu da sen belirle.
Haklı olduğunda kavgadan korkma
Bilesin ki;
“Atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli derler.”

Evet, Okullar açılırken 5’er maddeyle, Öğretmenlerimize ve Öğrencilerimize seslendim. Bu seslenişten Yeni Eğitim ve Öğretim Yılının Ülkemiz, Vatanımız ve Milletimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını Yüce Rabbimden (cc) niyaz ediyorum.

Ahmet SANDAL