ERDEMLİ OLMAK

Erdemlilik, bir çok manada karşılık bulan bir terimimiz ama son zamanlarda kelime ve ihtiva ettiği mana neredeyse unutuldu. Erdemlilik, yönümüzü doğuya ya da batı kültürüne (geleneklerine) çevirmek değildir.
Peki gerçekte erdem nedir?
1. Allah’a, ahiret gününe, meleklere, Kur’an’a, ve Hz Nebi’ ye inanmakdır. Gerçi yeryüzünde kimsenin Allah’a inanma konusunda bir sıkıntısı yok, ama gerisi malesef çoğunlukla yok.
2. Dünyalıklarını çok zor kazanmış olsa da, malına mülküne karşı aşırı sevgi duysada kişinin; başta yakınlara, yetimlere, öksüzlere, gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara, zulme uğrayarak dünyalıklarını kaybedenlere, yolda kalmışlara, isteyenlere vermesidir erdem. Zaten zor zamanda vermek, hele de kendi ihtiyacı varken vermek… İşte gerçek Erdemlilik bu olsa gerek. Ama malesef bu günün zengini veriyormuş gibi yapıp zekatının bile kırkta birini vermiyor. Eğer herkes üzerine düşeni yapsa yeryüzü cennet olur, bu günün dindarı çok takvalı gibi gözüküyor ama malesef! …
3. Rabbi’ne karşı kulluk görevini yapmak. (Başta şirk koşmamak, namazı hakkını vererek kılmak, orucu tutmak vs.) Zaten Allah’a verdiği sözü tutmayan kişi kime verdiği sözü tutar ki? Hani bir gün hoca pazarda birşeyler satıyormuş. Bir bayan gelmiş ‘hocam ürünleriniz güzel, borca verirseniz biraz alacağım’ demiş. Hoca ‘tadına bak’ demiş, kadın oruçlu olduğunu söylemiş. Hoca ‘hayırdır, ne orucu bu ay Ramazan değil’ demiş. Kadın, ‘üç sene önce tutamadığım orucum vardı’ demiş. Hoca: ‘Yok bacım, sana borca veremem’ demiş. Kadın nedenini sorunca, ‘Allah’a olan borcunu üç sene sonra ödeyen, kula olan borcunu kim bilir ne zaman öder?’ demiş.
4. Söz verildiği zaman neye mal olursa olsun, karşılığı ne olursa olsun sözünde durmak Erdemliliktir. Ama son zamanlarda genelde şunu soruyorum tanıdıklara: Etrafınızda konuştuğunda yalan söylemeyen, söz verdiğinde sözünde duran, emanet verdiğinizde emanete ihanet etmeyen kaç kişi tanıyorsunuz? Çoğu kimse sessiz kalıyor. Öyleyse Erdemlilik, sözünde durmak, emanete ihanet etmemek, konuşunca doğru konuşmak olsa gerek.
5. Çok zor durumda kalsalar bile isyan etmemek, zor zamanda ve sınavda ‘Rabbim bunlarla beni sınava tabi tutuyorsun, kolay getir.’ diyerek Allah’a sığınmaktır Erdemlilik.
6. Takvaya (sorumluluk bilinci) sahip olan ve sözlerine sadık kalanlar ve kurtuluşa erenler işte bunlar Erdemlilerdir.
“Gerçek erdem, yüzlerinizi doğuya veya batıya döndürmeniz değildir. Fakat gerçek erdem kişinin Allah’a, ahiret gününe, meleklere, İlahi kelama, peygamberlere inanması, malı -ona sevgi duymasına rağmen- yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, isteyenlere ve özgürlüğü elinden alınanlara vermesi, namazı istikametle kılması, zekatı gönlünden gelerek vermesidir. Onlar söz verdikleri zaman sözlerinde dururlar, şiddetli zorluk ve darlıklara karşı göğüs gererler. İşte bunlardır sözlerine sadık kalanlar… Takvaya ermiş olanlar da bunlardır.” (Bakara 2:177).

Rabbim sözüne sadık olanlardan eylesin. Selam, dua ve dua talebiyle.