12 ŞUBAT KURTULUŞ GÜNÜ VE PAZARCIK’LI ŞEHİD, GAZİ VE KAHRAMANLARIMIZ

Pazarcık Havadis Gazetesinde geçen hafta 4 Şehidimizi rahmet ve minnetle anmış ve ruhlarına Fatihalar takdim eylemiştik. Şehidlerimiz kervanında geçen hafta “Adem Kutlu, Ahmet Odabaşıoğlu, Nurettin Ademoğlu ve Mustafa Katırlı’yı anmış” ve Hemşehrilerimize bu kahramanlarımızı bir kez daha hatırlatmıştık. Şehidlerimiz elbette bu 4 isimden ibaret değil. Pazarcık’ta son dönemde verilen şehdilerin sayısı elbette 4’ten fazladır. Pazarcık İlçemizden son dönemde verdiğimiz şehidler kervanında, Şehid Er Davut Çoraplı, Şehid Astsubay Mehmet Tahtalı, Şehid Polis İlhan İlmeç ve Şehid Uzman Çavuş Salih Hayırsöz her daim yüreğimizdedir. Rabbim cümlesine rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun.Pazarcık Havadis Gazetesinde geçen hafta 4 Şehidimizi rahmet ve minnetle anmış ve ruhlarına Fatihalar takdim eylemiştik. Şehidlerimiz kervanında geçen hafta “Adem Kutlu, Ahmet Odabaşıoğlu, Nurettin Ademoğlu ve Mustafa Katırlı’yı anmış” ve Hemşehrilerimize bu kahramanlarımızı bir kez daha hatırlatmıştık. Şehidlerimiz elbette bu 4 isimden ibaret değil. Pazarcık’ta son dönemde verilen şehdilerin sayısı elbette 4’ten fazladır. Pazarcık İlçemizden son dönemde verdiğimiz şehidler kervanında, Şehid Er Davut Çoraplı, Şehid Astsubay Mehmet Tahtalı, Şehid Polis İlhan İlmeç ve Şehid Uzman Çavuş Salih Hayırsöz her daim yüreğimizdedir. Rabbim cümlesine rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun.
Şehid Er Davut Çoraplı, Van’ın Başkale ilçesinde şehit olmuş bir Hemşehrimizdir. Şehidimiz Ulubahçelidir.
Şehid Astsubay Mehmet Tahtalı, Nacar’a bağlı Şekerci Çiftliğindendir. Hemşehrimiz Mehmet Tahtalı 4 Haziran 1998 tarihinde Kuzey Irak’ta şehid düşmüştür. Şehid Mehmet Tahtalı, 05.03.1971 yılında Pazarcık’ta doğmuştur. İlk, Orta Okul ve Lise tahsilinden sonra, 05.08.1996 tarihinde Siirt’te göreve başlamıştır. Mehmet Tahtalı, Kuzey Irak Metina kampı Dinazor kayalıkları bölgesinde 04.06.1998 tarihinde teröristlerle çıkan silahlı çatışmada kahramanca şehit olmuştur. Şehidimizin Kardeşi Süleyman Tahtalı’dan aldığımız bilgilere göre, Afrin Harekatına katılan Şanlı Askerlerimiz teröristlere yağdırdıkları roketlerin birinin üzerine “Şehid Mehmet Tahtalı” diye yazmışlar ve Şehidimizin kanının yerde kalmadığını böylece bir kez daha ispatlamışlardır.
Şehid Polis İlhan İlmeç, 01.03.1981 tarihinde Pazarcık’ta doğmuştur. Aslen Bağdın-ı Sağir Mahallesinden Hemşehrimiz Polis Memuru İlhan İlmeç, 06.08.2008 tarihinde İstanbul’da Önleyici Hizmetler kadrosunda görevli iken, kullandığı motosikletle trafik kazası yapması sonucunda görev başında şehid olmuştur.
Uzman Çavuş Salih Hayırsöz, 2016 yılının Ağustos Ayında, Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde, alçak ve hain PKK’lı teröristlerin ateş açması sonucu 26 yaşında şehid olmuştur. Şehid Salih Hayırsöz, aslen Beşçeşme Köyü’ndendir.
Devlet görevini icra ederken şehadete erenler yanında Köyünde, Evinde bulunduğu sırada terör baskınında şehid olan Hemşehrilerimiz mevcuttur. Bu bağlamda Ulubahçe Köyünde ve Ganidağ Ketiler Köyünde şehidlerimiz mevcuttur. Ulubahçe Köyüne alçak PKK’lı teröristler tarafından 1993 yılında yapılan hain baskında Ahmet Arık (Kara Ahmet) şehid olmuştur. Aynı yıl hain PKK’lı teröristler Ganidağ Ketiler Köyüne saldırmışlar ve Kadir Tankişi ile Hüseyin Tankişi’yi şehid etmişlerdir. Cümle şehidlerimize bir kez daha Yüce Rabbimden rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun.
Evet, Pazarcık Havadis Gazetesi’de 4 aya yakın bir süredir, her hafta bu yazı dizisi çerçevesinde milli ve manevi değerlerimiz açısından önemli şahsiyetleri yad ederek hatırlıyoruz. Bu çerçevede Yusuf Has Hacib, Platon, Nasreddin Hoca, Nurettin Topçu, Bediüzzaman Said Nursi, Ulu Hakan Abdülhamid Han, Mevlana, “Yedi Güzel Adam”, Hafız Ali Efendi ve Mimar Sinan, Şeyh Edebali ile Osman Gazi ve Prof. Dr. İsmail
Güvenç, Şehidlerimiz Adem Kutlu, Ahmet Odabaşıoğlu, Nurettin Ademoğlu ve Mustafa Katırlı anlatılmıştı.
Bu hafta da 12 Şubat Kurtuluş Günü’müz dolayısıyla yine şehidlerimizi, gazilerimizi ve kahramanlarımızı anıyor ve hatırlıyoruz. Şehid kanlarıyla sulanan bu topraklar ebediyete kadar Türk ve Müslüman kalacaktır. İnşaallah. Bu topraklarda hepimiz birlik ve beraberlik içerisinde, Edirne’den Diyarbakır’a, Artvin’den Muğla’ya, Hakkari’den Kars’a, Şırnak’tan Maraş’a tek vücut, tek ruh içerisinde, Türküyle Kürdüyle, Lazıyla Çerkeziyle, Sünnisiyle Alevisiyle hep kardeş olarak yaşayacağız. Biriz ve beraberiz. Elhamdülillah.
Bu seslenişten sonra, yazımın bu noktasında, Tarihçi Halil Arık Hocamızın bilgilerinden istifade ederek ve “Pazarcık” isimli kitabını kaynak alarak, şu hususları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu vesile ile Halil Arık Hocama teşekkür ediyorum.
12 ŞUBAT VE PAZARCIK
12 Şubat 1920, Kurtuluş Günü’müzdür. Bu tarihte Fransızları şehrimizden kovduk ve savaşı kazandık. 12 Şubat, yalnız Kahramanmaraş Şehrinin değil, aynı zamanda tüm İlçelerinin özellikle de Pazarcık İlçemizin Kurtuluş Günü’dür.
Bilindiği üzere, 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşmasından dolayı önce İngilizler, ardından da (İngilizler Maraş’tan çekildikten sonra) Fransızlar Şehrimizi 30 Ekim 1919 tarihinde işgal ettiler. Bu işgal Kahramanmaraş’ta ve tüm İlçelerinde büyük bir infiale neden olmuştur. Kahramanmaraş, Pazarcık ve diğer İlçelerde yaşayan halkımız bu işgale sert tepki ve karşılık göstermiş ve işgalcilere karşı hemen teşkilatlanmışlardır. Pazarcık’ta Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur.
PAZARCIK MÜDAFA-İ HUKUK CEMİYETİ
Cemiyet Başkanı:
Batumlu Ançeloğlu Muhacir Ali Efendi
Üyeler:
1. Atmalı Aşireti Reisi Paşa Yakup Hamdi.
2. Tilkiler aşiretinden Kara Silo Ağa,
3. Sinemilli Aşireti Reisi (Halil)Tapo Ağa,
4. Göynük Çerkezlerinden Uzun Yusuf Ağa (şehit olmuştur),
5. Büyük Nacar Köyü’nden Karpuzcuoğlu Ali Kahya(Kara Ali Ağazade Hasan Efendi)
6. Beşenli Cuma Kahya,
7. Ufacıklı Köyü’nden Mahmut Ağa’nın oğlu Büyük Mehmet Ağa,
8. Ufacıklı Köyü’nden Kara Ali Ağazade Ali Efendi,
9. Helete Köyü’nden Mahmut Ağa’nın oğlu Büyük Mehmet Ağa (Tekküpeli soy ismini taşıyan aileden)
10. Helete Köyü’nden Hocazadelerden Büyük Salman Ağa( Göksu soyadını taşıyan aile)
11. Helete Köyü’nden Vakkasoğlu Salman Çavuş
12. Pazarcık Savcısı Abdullah Beyazıtoğlu
13. Jandarma Kumandanı TeğmenMehmetRamazan Efendi (Konya Seydişehirli)
14. Ziraat Bankası memuru Maraşlı Muhlis Efendi (Şimdiki soyadları Bilgin)
15. İskilipli olan Muallim Mehmet Fevzi(Cebe)(Pazarcık Merkez Mektebi Başmuallimi)
16. Postacızade Hafız Mehmet Efendi(Ferruh Bozbeyli ile Abdi Sezer’in ailesinden).
17. Nüfus Katibi Mehmet Sait Efendi(Aile soyadı:Yalçın).
Maraş’ın Fransızlarca işgalini ve diğer gelişen olayları Pazarcık Jandarma Kumandanı Ramazan Bey’den haber alan Pazarcık Milli Müdafaa Heyeti gerekli çalışmalara hemen başlamıştır. Bu heyet tarafından Elbistan’a silah temini için gönderilen Helete’li Salman (Salman Göksu) anılarında; “Elbistana silah –cephane almaya görevlendirildim. Komutan vermek istemedi. Halk “vermezsen kapıyı kırarız” dediler. dört sandık cephane, iki sandık bomba aldım, hayvanlara yükledik. Nurhak, Helete üzeri Pazarcık’a geldik” şeklinde anlatımlarda bulunmaktadır. 21 Aralık 1919 tarihinde Yüzbaşı Fauguet komutasındaki Fransız bölüğü Antep’e yardıma giderken İlçemize bağlı Karabıyıklı Köyü civarında Türk müfrezeleri tarafından pusuya düşürülmüştür. Bu çatışma işgalcilerle ilk karşılaşmadır.
Pazarcık’ta Milli Mücadelenin merkezi Bağdını Sağir’de (Yukarı Pazarcık’ta) Ulu Caminin eklentisindeki bir bina ile Batumlu Ali Efendi’nin konağıdır.
Pazarcı’ta Kuva-yı Milliye teşkilatlanması tamamlanmasından sonra, Antep-Maraş arasındaki önemli yerlere (Narlı-Aksu Köprüsü, Karabıyıklı, Ufacıklı) silahlı kuvvetler gönderilmiştir. Ufacıklı bölgesine Üsteğmen Hayri, Narlı tarafına ise Yedek Subay Abdullah görevlendirilmiştir. Bu iki subayın komuta ettiği 300-400 kişilik milli kuvvetler bölgeyi kontrol altına almışlardır.
Pazarcık’taki bu milli teşkilatlanma şu açıdan çok mühimdir: Fransızların Antep ile Maraş arasında haberleşme ve asker sevkini Pazarcık’taki Milli Kuvvetler engellemiştir. Bundan dolayı Fransızlar Antep’ten Maraş’taki Birliklerine yardım gönderme işini İslahiye- Kömürler-Türkoğlu üzerinden sağlamaya çalışmışlardır.
Pazarcık halkı Milli Mücadele yıllarında yalnızca Maraş’a destek vermekle kalmadı. Ayrıca Antep’e de destek vermiştir. Bekir Sami Bayazıt isimli bir Yazar Kitabında bu hususta şu bilgileri vermektedir: “Evet komşu şehir Antep mücadelesinde Pazarcıklı aşiretler vardır. Bayazıtoğlu Muharrem ve Bayazıtoğlu Zafer Beyler ile Küçük Abdullah beyler vardır. TBMM 1.Dönem Antep mebusu Abdurrahman Lami efendi mecliste söz alarak “Ayıntap bu gün müdafaa edilmeyecekse, yarın edilecektir. Evvelemirde ahalinin kuvvei maneviyatını yükseltmek lazımdır. Bugün Maraş’la Ayıntap arasında ikibin haneli köyler vardır. Bunlar son zamanlarda çetelik yapmışlardı. Pazarcık’tan altıbin kuvvet geldi. O zaman daha fazla kuvvet de yoktu. Her bir neferi bir mücahit bir kale idi. Hiç hükümetten para istemediler. Çünkü bunlar gönüllü neferlerdi. Ayıntap ahalisi kendi imkanlarıyla bu gönüllü askerlerin dört ay süreyle iaşelerini temin ettiler.”
Milli Mücadele günlerinde şu şekildeki bir haykırış Pazarcıklı Ecdadımızın dilinde gür sesle yankılanmıştır:
“Görünüyor At İzinin Gediği.
Gümbürdüyor Fransız’ın güdüğü.
Bize derler Pazarcığın yiğidi
Davran gardaş davran, Namus Günü’dür.”
(Bu haykırışta geçen Atizi, Türkoğlu-Maraş arasında bir muhittir. Fransız Güdüğü ise, işgal sırasında kullandıkları kısa küçük toplardır.)
Kurtuluş Savaşında kahramanlık ve yararlılık gösterenlere 29 Kasım 1920 tarihinde TBMM tarafından İstiklal Madalyası verilmesi kararlaştırılmıştır. Pazarcık Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin üyeleri başta olmak üzere Pazarcık’lı Kahramanlarımıza madalya verilmiştir. TBMM’nin 23.05.1926 tarihli oturumunda büyük çoğunluğu Pazarcık Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri olmak üzere 16 kişiye Kurtuluş Savaşı’nda gösterdikleri üstün hizmetlerden dolayı “Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası” takdim edilmiştir. 12 Şubat 1920, İlimizin Kurtuluş Günü dolayısıyla Pazarcıklı Kahramanlarımızı, Şehid ve Gazilerimizi andığımız bu yazıda Karayılan Lakaplı Molla Mehmed’e ayrıca yer verelim:
Yiğit namı ve lakabı ile bilinir ve öyle sevilir. “Karayılan” lakabı ile bildiğimiz ve sevdiğimiz Pazarcıklı Kahramanımızın asıl ismi Molla Merhmet’tir.
Karayılan, Pazarcık-Yukarı Höcüklü Köyü Elifler mezrasında 1888 yılında doğmuştur. Kabalar aşiretine mensup olup, Asıl adı Molla Mehmet’tir. Ailesine yetim maaşı bağlanmasına dair hükümet kararnamesinde, baba adı Kara Bilal olarak geçmektedir. Karayılan Maraşın Fransızlar tarafından işgal edilmesinden sonra bölgede bulunan Yüzbaşı Kılıç Ali ile irtibata geçerek, bölgenin milli mücadelesine destek vermiştir. Kılıç Ali Paşanın anılarında bu durum şöyle anlatılmaktadır: “Aksu Köprüsüne de ayrıca bir kuvvet gönderdim. Bu kuvvetlere Pazarcık’ı işgale gelecek olan düşman kuvvetlerini mutlaka imha etmelerini emrettim. 19 Ocak 1920 de Antep’ten Aksu civarına ilerlemekte olan düşman müfrezeleri ağır kayıplar vererek yenilgiye uğradılar. Aksu yolu ile ilerlemekte olan 70-80 kişilik piyade müfrezesi de gönderdiğim Karayılan müfrezesi tarafından yok edildi.”
Antep savaşı şiddetlenince Karayılan çetesiyle birlikte bu bölgeye intikal etmiştir. Daha sonra G.Antep Dülük köyüne gelerek şehri kuşatan Fransız çemberini yarmış ve Antep’e girmiştir. Karargah olarak önce Bekirbey sonra Karagöz camisini kullanmıştır. Şehir içi ve şehir dışı savaşlarına katılmıştır. Kendisine Şıhın Dağı’ndaki (Sarımsak Tepe) Fransızları püskürtmesi emri verilen Karayılan, bu çarpışmada 24 Mayıs 1920 tarihinde şehit düşmüştür.
I.Dünya Savaşı- Erzurumu Cephesinde Şehit Düşen Pazarcıklılar
Mehmet Süleyman ( H.1304 1916), Hüseyin (H.1311 1916), Ahmet İbrahim (H.1310 1916), Ali Mustafa (H.1313 1916), Mehmet Has (H.1291 1916 ), Cino Mehmet İbrahim (H.1298 1916)
I.Dünya Savaşında Çanakkale Cephesinde Şehit Düşen Pazarcıklılar
BABA ADI ADI RÜTBE DOĞUM YILI
Ahmet Ahmet Er 1307
Ahmet
Kethüda Ahmet Er 1305
Durdı Ahmet Er 1306
Hüseyin Ahmet Er 1305
Pazarcık Milli Mücadelesinde Şehadete Kavuşan Pazarcıklılar:
1. Uzun Yusuf (Pazarcık Karabıyıklı’da şehit)
2. Seyit Kızı Fatma (1920 yılında Antep-Maraş cephesinde şehit)
3. Benli Ali (Narlı’da şehit)
4. Topal Oğlan(Mehmet Çoraplı) Maraş’ta şehit
5. Ali Çavuş (Narlı-Karabıyıklı arsında şehit)
6. Mustafa oğlu İbiş ( Antep-Maraş Cephesi 5/1/1921)
7. Molla Mehmet Karayılan ( 20 Mayıs 1920 Antep Cephesinde şehit)
Kore Savaşında Şehadete Ulaşan Pazarcıklılar:
Salman oğlu Mehmet Gödelek 1930 doğumlu. Şehit Yılı 1951
Kıbrıs Barış Harekatında Şehadete Eren Pazarcıklılar:
Hüseyin AKAR (Teğmen) 1974 Girne
Asırlardan bu yana, 1900’li yıllardan bu güne vatan savunmasında ve Devlet hizmetinde şehid verdiğimiz tüm Pazarcıklı Hemşehrilerimiz gurur kaynağımız olmuştur. Bizim Ailemizden Galiçya Cephesinde şehidimiz Mehmed Sandal ve Kurtuluş Savaşı Gazimiz Osman Sandal iftihar kaynağımızdır. Cümlesinin mekanı cennet olsun.
Bu vesile ile, 12 Şubat Kurtuluş Günü’müzü tebrik ediyor, tüm şehid ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
Kurtuluş Savaşı sırasında Ecdadımız “Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülzar olmaz” diyerek haykırmıştır. Bu sesleniş, sonsuza dek her şehrimiz, her köyümüz ve her karış toprağımız için geçerlidir.
Mehmet Ahmet Er 1307
Hüseyin Ali Er 1307
Mehmet Battal Er 1307
Halil Hamza Er 1295
Ahmet Hüseyin Er 1293
Hüseyin İbrahim — 0
Hüseyin İbrahim Er 0
Süleyman İsmail Er 1307
Mehmet Mehek Er 1304
Mehmet Mehek Er 1298
Çorlu Hasan Mehmet Er 1307
İsmail Mehmet Er 1290
Tortı Ahmet Mehmet Er 1308
Türkmen
Mehmet Mehmet Er 1296
Türkmen
Mehmet Mehmet Er 1292
Hüseyin Mustafa Er 1304
Mehmet Öksüz Er 1290
Ahmet SANDAL